Het rapport ‘Unfair Share’ (Ongelijk aandeel) laat zien hoe de grootste vervuilende landen zwaar tekortschieten in zowel de klimaat- als de humanitaire financiering die de Oost-Afrikaanse landen nodig hebben om te herstellen van de rampzalige gevolgen van de klimaatcrisis die vooral door het rijke Noorden is veroorzaakt. Bij al dat onrecht blijft Afrika echter niet meer bij de pakken zitten. Eerder deze maand kwamen de leiders van verschillende Afrikaanse landen in Kenia samen voor een driedaagse klimaattop. Hoewel Afrika de meest extreme gevolgen van de klimaatopwarming ondergaat, heeft het naast de enorme uitdagingen ook een enorm potentieel aan hernieuwbare energie; tegen 2030 wil Afrika zes keer meer hernieuwbare energie opwekken. Nog belangrijker is dat de Afrikaanse landen op de conferentie een vuist maakten en de wereld vertelden welke hun eisen zullen zijn op de klimaatconferentie die in december in Dubai zal plaatsvinden.
In onze reeks videoportretten laten we deze keer Liesbet Croughs aan het woord, één van de drijvende krachten van GvK-Limburg en GvK-nationaal. En eveneens een gedreven fotografe die je op elke actie met haar camera op en neer ziet rennen. Ooit schreef een kleindochter in aanloop naar een klimaatbetoging op een bord ‘Ik wil ook kleinkinderen’. Dat heeft Liesbet naar de keel gegrepen en blijft haar inspireren.
Vorig zondag waren vele grootouders aanwezig op een van de meer dan dertig gemeentelijke acties. De veroordeling van onze overheden in de eerste Klimaatzaak heeft niet tot een koerswijziging geleid. Daarom stapt Klimaatzaak weer naar de rechter; de beroepszaak komt van 14 september tot 6 oktober voor. Waar ging het alweer over? Waar staan we? Wat zou de impact kunnen zijn?
Meer hierover op onze website.
Deze week beginnen de pleidooien. Na elke pleitweek kan je op de website van Klimaatzaak een onafhankelijk verslag vanuit de rechtszaal vinden van de hand van David Van Reybrouck.