Beste Brusselse Grootouders voor het Klimaat,

Graag nodigen wij jullie uit op twee activiteiten van de Grootouders voor het Klimaat die in Brussel plaats vinden: een colloquium over Klimaat en Oorlog en onze vervolgsessie Burgerlijke Ongehoorzaamheid.
En zouden jullie ook niet graag hebben dat onze groeiende burgerbeweging ook in de hoofdstad een afdeling zou hebben?
We hopen je te ontmoeten op één van onze activiteiten in Brussel.


Veel groeten van Hugo Van Dienderen co-voorzitter mede namens Bernard Hubeau ook
co-voorzitter

 

Colloquium ‘Klimaat en Oorlog’

Met de crisis in Oekraïne is de oorlog terug in Europa. De klimaatafspraken van het Klimaatakkoord van Parijs, nu 8 jaar geleden, zijn naar de achtergrond verschoven. Het doemscenario van kernwapengebruik neemt af en toe de plaats in. Energieprijzen stijgen en zijn onstabiel. Dit bemoeilijkt een coherent beleid gericht op de zo noodzakelijke energietransitie.

21 september is door de Verenigde Naties in 1981 uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Daarom organiseert GvK op die dag dit colloquium.
Nils Duquet, de directeur van het Vlaams Vredesinstituut zit ons colloquium voor.
Het heeft plaats in Campus Bloemenhof van Erasmushogeschool Brussel (Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel)


Programma

  • 10.00u: ontvangst en verwelkoming
  • 10.15u: Het Vlaams Vredesinstituut, wie zijn ze, wat doen ze? Nils Duquet
  • 11.00u: De ‘Doomsday Clock’ heeft nog nooit zo kort bij middernacht gestaan. Welke nucleaire dreiging hangt ons boven het hoofd? Ludo De Brabander vzw Vrede
  • 11.45u: Een fossiele economie is een oorlogseconomie Mattijs Van den Bussche Vredesactie en Aandeelhouder Fluxys
  • 12.30u: Lunch
  • 13.30u: Brengt de oorlog in Oekraïne de klimaatdoelstellingen in gevaar? Jan Vande Putte, Energy & Nuclear Campaigner Greenpeace
  • 14.15u: Het recht op actievoeren beknot? Mieke Vandenbroeck Progress Lawyers
  • 15.00u: Slot

Na het colloquium wandelen we naar het standbeeld van Don Quichotte, Spanjeplein te Brussel en daar voeren we actie: ‘Stop de strijd tegen de windmolens’

Het colloquium maakt deel uit van de actieweek Halen we het nog? van de Grootouders voor het Klimaat.

Lees als achtergrond “De complexe relatie tussen oorlog, milieu en klimaat, in 9 stellingen” van Hugo D’Aes grootouder, dokter en lid van de  Nederlandse Vereniging voor Polemologie NVMP – Artsen voor vrede.

Deelname aan het colloquium is gratis. Je kan tegen een democratische prijs deelnemen aan een broodjeslunch. Inschrijven voor deze lunch uiterlijk op 18 september ‘23 is onontbeerlijk.

Graag inschrijven via de website onderaan de aankondiging van dit evenement en dus zeker als je een broodje wenst.

 

Vervolgsessie Burgerlijke Ongehoorzaamheid en Klimaatactivisme

We plannen op 10 oktober ook in Brussel een denkmoment om de criteria te bepalen die ons helpen een antwoord te vinden op de vraag of de Grootouders voor het Klimaat zich kunnen verbinden met acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.

We vertrekken van de principes die Kees Schuyt schetste op de studiedag van 24 maart 2023, de zogenaamde “10 wetten” van Kees Schuyt. Die beschrijven in feite de kenmerken en principes van burgerlijke ongehoorzaamheid. (Hier vind je de wetten van Schuyt en een verslag van het colloquium.) We schetsen ook een aantal concrete recente of lopende cases van klimaatactivisme en burgerlijke ongehoorzaamheid en gaan kort in op de juridische risico’s bij burgerlijke ongehoorzaamheid.

INSCHRIJVEN TOT 17 SEPTEMBER 2023 KLIK HIER

PROGRAMMA:

10u kort welkom en duiding bij het opzet en verloop van de dag (Wim Van Roy, moderator van de sessie, De Wakkere Burger)
10.10u toelichting bij de “10 principes” of “10 wetten” over burgerlijke ongehoorzaamheid (Bernard Hubeau, co-voorzitter GvK)
10.30u opsplitsen in kleine tafels (denkgroepen) rond een aantal vragen (wat betekenen deze principes en waar liggen eventuele limieten van deelnemers?)
11.10u plenaire bespreking van de input van de tafels of werkgroepen
11.30u presentatie van vier cases: Bos+ / Extinction Rebellion Gent / Code Rood / Greenpeace Zeebrugge (Vera Dua en Dirk Tonnard, leden van de voorbereidende werkgroep)

12.10u middagbreak
13u opstart namiddagsessie: korte inleiding over het opzet van de namiddag (Wim Van Roy)
13.10u korte toelichting bij de juridische risico’s bij burgerlijke ongehoozaamheid (Erik Van den Eeden, lid van de voorbereidende werkgroep)
13.30u opsplitsen in kleine tafels (werkgroepen) rond stellingen/aandachtspunten afgeleid uit de 10 principes en de cases
14.40u plenaire bespreking en zo mogelijk validering van zoektocht naar criteria (voldoen acties en initiatieven in de toekomst aan bepaalde voorwaarden en welke? zijn er verschillende niveaus van deelname denkbaar?

INSCHRIJVEN TOT 17 SEPTEMBER 2023 KLIK HIER

PRAKTISCHE GEGEVENS:

10 oktober locatie: MUNDO MATONGE, Edinburgstraat 26, 1050 Elsene.
We kunnen daar lunchen. Dit moet je bij je inschrijving voor 17 september melden. Je kan ook een picknick meebrengen.

 

 

Wanneer een Brusselse afdeling van GvK?

In alle Vlaamse provincies hebben we intussen met GvK een afdeling. In het Mechelse, het Tieltse en in het Waasland zijn er regionale afdelingen in oprichting. In onze hoofdstad is dat nog niet het geval. Jammer!
Wie wil deel uitmaken van een kerngroep die ook in Brussel een afdeling opstart?
Precies in de hoofdstad vinden veel klimaatacties plaats. Met een Brusselse afdeling zou onze vereniging van erg bezorgde grootouders nog sterker aanwezig kunnen zijn.
Interesse? Geef een sein aan hugovandienderen@gmail.com 
Er zijn alvast enkele GvKers uit de Brusselse rand die mee willen helpen.

 

Webinar van GvK nationaal

25 september - Warmtenetten: een zegen voor het klimaat?
Arnold Van Hove, medeoprichter van burgercoöperatie ZuidtrAnt, vertelt ons welke mogelijkheden warmtenetten bieden om onze energieafhankelijkheid af te bouwen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Meer info en inschrijving.

 

Klimaatactiviteiten van Muntpunt

Valerie Trouet over de geschiedenis van ons klimaat
Bomen vertellen ons alles over de geschiedenis (en toekomst) van ons klimaat via hun jaarringen. Trouet is de wetenschappelijk directeur van het nieuwe Belgische Klimaatcentrum. Ze legt verbanden tussen Farao's en vulkanen en bespreekt houtgebruik, ontbossing en klimaatverandering van meer dan 10 000 jaar geleden tot nu.
Met een warme kom soep.
Muntpunt (Agora 0) Munt 6 1000 Brussel
dinsdag 03 oktober, 12:00-13:30
Meer info en inschrijving.

Re-Brussel: Reuse, reduce, recycle
Samen met Muntpunt werken aan een duurzame stad. Door te recycleren, te hergebruiken en minder te verbruiken. Doe mee aan verschillende activiteiten en workshops voor alle leeftijden.
Vanaf 19 sept. Meer info.

 
Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Grootouders voor het klimaat Antwerpen
Van Erstenstraat 81 2100 Deurne
Privcacyverklaring

 
Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online