Hoe de Antwerpse haven duurzaam maken?

We beginnen met de verkenning van die haven, één van de grootste van Europa. Daarvoor nemen we de waterbus.
In de namiddag is er een colloquium met boeiende sprekers over hoe we de Antwerpse haven en haar bedrijven duurzaam of klimaatneutraal kunnen maken.
En daarna is er mogelijkheid voor een salademaaltijd.
Je kan kiezen uit deze drie activiteiten en combineren zoals je wil. Je sluit aan bij een groep van twintig Grootouders voor het Klimaat. In de week van maandag 18 tot zaterdag 23 september  trekken ze van Hasselt naar Brugge dwars door Vlaanderen en Brussel met het openbaar vervoer (zie Halen we het nog?)

Programma
11.30u samenkomst op het Steenplein en een woordje uitleg
12.00u we nemen de Waterbus naar Lillo; je koopt tickets bij de steward aan boord. Dit kan zowel cash (zoveel mogelijk gepast) als met Bancontact. 65-plussers die met een reductietarief willen reizen, moeten hun identiteitskaart tonen. Gewoon tarief is 6 € heen en weer. Reductie is 5 €.
13.00u komen we aan in Lillo. Na een korte wandeling in dat pittoreske polderdorp picknicken we. Je brengt je picknick mee.
14.00u vertrekken we uit Lillo met de Waterbus terug naar Steenplein
15:00 aankomst Steenplein; we wandelen naar Stormkop “Een VRIJSTAAT voor jonge en minder jonge avonturiers, wonend op een verlaten scheepswerf aan de Antwerpse Droogdokken.” Droogdokkenweg 4, Antwerpen
15:25 aankomst Stormkop;

15:40: Hoe de Antwerpse haven duurzaam maken?
Dit is van kapitaal belang in de strijd tegen de klimaatcrisis gezien de enorme uitstoot van de industrie in de Antwerpse haven. Dit sluit aan bij de negende duurzaamheidsdoelstelling van de Verenigde Naties: bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie.
Colloquium in de Blauwe zaal van Stormkop. Elke spreker geeft een uiteenzetting van een half uur. Nadien zijn er 10 minuten voor reacties:
15.40u Tycho Van Hauwaert, specialist industriële transitie van de Bond Beter Leefmilieu. Tycho is geoloog en zoekt naar oplossingen om die grondstoffen optimaal te benutten, te hergebruiken, te delen en om afval te vermijden.

16.20u Anthonie De Lausnay, syndicaal afgevaardigde en Comité lid Covestro, het vroegere Bayer. Hoe de transitie combineren met aantrekkelijke jobs. De vakbonden moeten absoluut betrokken worden in het transitieverhaal. Iedereen moet mee. Anthonie was in zijn jeugd lid van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu.

Hans Bruyninckx, gewezen directeur van het Europees Milieu Agentschap in Kopenhagen. Hij was hoogleraar aan de  Katholieke Universiteit Leuven. Hij doceerde er vakken met betrekking tot de internationale milieupolitiek en duurzame ontwikkeling. Hans was tevens verschillende jaren voorzitter van de overkoepelende milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu.

18.30u avondmaal in de Stormkop. Je kan mee aanschuiven en je betaalt rechtstreeks je maaltijd. Je moet daarvoor echt wel inschrijven.

We vinden het fijn als je inschrijft; de inschrijvingsstrook vind je onderaan de beschrijving van deze activiteit; wil je een avondmaal dan is dat noodzakelijk.

Hoe je de Stormkop bereikt met Openbaar vervoer vanuit het Centraal Station vind je hier.
De route naar de Stormkop vindt je hier.

 

Save the date

  • 24 september / Kalmthout
    Wandeling in de Kalmthoutse heide, klimaat en stikstof – wandeling met specialist Geert De Blust
    Meer info en inschrijven voor deze wandeling
  • 27 september / ’t Groen Kwartier (Antwerpen)
    Gespreksavond rond ‘De tijd dringt’, het GvK-brievenboek, met medewerking van de samenstellers van het boek.
    Meer info en vooraf reserveren
  • 26 oktober / Antwerpen
    Gespreksavond rond ‘De tijd dringt’, het GvK-brievenboek, met medewerking van enkele brievenschrijvers en een klimaatjongere.
    Meer info en inschrijven voor deze wandeling
  • 6 november / Antwerpen
    De illusie van overvloed. Bertha, Carolina en Maxima verdedigen de grond, het water en het klimaat van onze planeet. In Honduras, Brazilië en Peru. Een pakkende documentaire in zaal Klappei met nabespreking.
    Meer info en inschrijven voor deze avond
 

Webinars van GvK nationaal

  • 25 september - Warmtenetten: een zegen voor het klimaat?
    Arnold Van Hove, medeoprichter van burgercoöperatie ZuidtrAnt, vertelt ons welke mogelijkheden warmtenetten bieden om onze energieafhankelijkheid af te bouwen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
    Meer info en aanmelden voor dit GvK-webinar
 
Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Grootouders voor het klimaat Antwerpen
Van Erstenstraat 81 2100 Deurne
Privcacyverklaring

 
Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online