Ook grootouders klimaatadvocaat 
10 september

Klimaatzaak vraagt aan de rechtbank om de Belgische overheden te verplichten de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De rechtbank heeft de overheden in juni 2021 al veroordeeld. Maar die hebben de strijd tegen de klimaatcrisis helemaal niet opgevoerd. Daarom gaat de Klimaatzaak met meer dan 60.000 mede-eisers, onder wie heel wat bezorgde grootouders, in beroep om de CO2-reductie dwingend te laten opleggen. Van 14 september tot 6 oktober komt deze beroepszaak voor.

 

Het Nederlandse voorbeeld
De Belgische Klimaatzaak hoopt het succes van de Nederlandse Klimaatzaak te herhalen. Daar won milieuorganisatie Urgenda samen met 886 mede-eisers, de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op om zijn burgers tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen en de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. De klimaatzaak in Nederland was de eerste in haar soort en kreeg wereldwijd navolging.

Actie: iedereen klimaatadvocaat
Op 10 september voert Klimaatzaak en zijn medestanders zoals de Grootouders voor het Klimaat actie in zoveel mogelijk steden. We kleden ons in het zwart met een wit zelfgemaakt advocatenbefje. 

In Antwerpen komen we samen van 15 tot 16u op het Operaplein. Het hoogtepunt (rond 15.30 uur) wordt de foto van alle klimaatadvocaten met hun zwarte kleren en witte bef. Klimplant, Grootouders voor het Klimaat, Vliegerplein, de Fietsersbond... zullen hun standpunten toelichten. Anne Provoost brengt klimaatgedichten en Carl Boeckx zal toepasselijk zingen.

Het is fijn als je je komst hier meldt.

In Mortsel 11 30u Stadsplein Zuid
Verdere informatie

In Schoten 15u de Serre, Paalstraat 285
Verdere informatie

In Kalmthout 11 30u Heidestatieplein, Heide

Het gaat om de toekomst van onze kleinkinderen. Dus zoveel mogelijk grootouders op post! Met hesjes en spandoek indien mogelijk.

 

Save the date

 • 8 september / Kalmthout: Hoe pakken we de klimaatcrisis aan?
  De klimaatcrisis doet zich ook in toenemende mate voelen bij ons, denk maar aan de waterbom in Wallonië of de branden in natuurgebieden. GvK covoorzitter Hugo Van Dienderen bespreekt aan de hand van foto’s wat er aan de hand is.
  Info en inschrijven
 • 20 september / Antwerpen
  Hoe de Antwerpse haven duurzaam maken? Tocht met de Waterbus en colloquium met specialisten
  Meer info en inschrijven voor deze avond
 • 24 september / Kalmthout
  Wandeling in de Kalmthoutse heide, klimaat en stikstof – wandeling met specialist Geert De Blust
  Meer info en inschrijven voor deze wandeling
 • 27 september / ’t Groen Kwartier (Antwerpen)
  Gespreksavond rond ‘De tijd dringt’, het GvK-brievenboek, met medewerking van de samenstellers van het boek.
  Meer info en vooraf reserveren
 • 26 oktober / Antwerpen
  Gespreksavond rond ‘De tijd dringt’, het GvK-brievenboek, met medewerking van enkele brievenschrijvers en een klimaatjongere.
  Meer info en inschrijven voor deze wandeling
 • 6 november / Antwerpen
  De illusie van overvloed. Bertha, Carolina en Maxima verdedigen de grond, het water en het klimaat van onze planeet. In Honduras, Brazilië en Peru. Een pakkende documentaire in zaal Klappei met nabespreking.
  Meer info en inschrijven voor deze avond
 

Webinars van GvK nationaal

 • 11 september - Klimaatvriendelijk koffiebranden
  Koffiebranden vraagt erg veel energie, waarvoor doorgaans fossiele energie gebruikt wordt. Maar het kan ook anders, kunnen we leren van Gert Lindhout die een technologie heeft ontwikkeld om koffie te roosteren met zonne-energie.
  Meer info en inschrijven voor het webinar
 • 25 september - Warmtenetten: een zegen voor het klimaat?
  Arnold Van Hove, medeoprichter van burgercoöperatie ZuidtrAnt, vertelt ons welke mogelijkheden warmtenetten bieden om onze energieafhankelijkheid af te bouwen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
  Meer info en aanmelden voor dit GvK-webinar
 
Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Grootouders voor het klimaat Antwerpen
Van Erstenstraat 81 2100 Deurne
Privcacyverklaring

 
Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online